Авторите, които пишат в жанра научна фантастика, са удивителни хора,

...
 Авторите, които пишат в жанра научна фантастика, са удивителни хора,
Коментари Харесай

Четири предсказания на писатели-фантасти, които се сбъднаха

 Авторите, които пишат в жанра научна фантастика, са удивителни хора, които умеят да мислят световно и не се боят да фантазират.

Много известни писатели-фантасти, да вземем за пример Айзък Азимов и Артър Кларк, са основали творби, които в бъдеще се утвърждават като класика. Истинската фантастика не е в самите романи, а в обособени изрезки или изречения.

Някои от тях с удивителна акуратност разказват феномени от актуалния свят, които създателят е съумял да види единствено в своето въображение.

1. Таблети

" 2001: Космическа авантюра ", Артър Кларк, 1968 година

Сега едва ли ще се удивите от таблет, само че през 1968 година това устройство не е съществувало. Дори не е имало компютри. Въпреки това Кларк разказва в своя разказ нещо, което доста наподобява на актуалния таблет. Главните герои в романа са го употребявали, с цел да четат електронни вестници.

2. Радар

" Ралф 124C 41+ ", Хюго Гернсбек. 1911 година

По думите на съветския журналист Яков Рабкин, точно Хюго Гернсбек в своя разказ съумява оптимално тъкмо да опише правилото на работа на актуалната радиолокационна система. През 1911 година радари не е имало.

3. Смартфони

Интервю за The New York Times на Айзък Азимов, 1964 година

Трябва да отбележим, че писателят е рекордьор по сбъднали се предсказания. В своите романи той разказва плоски тв приемници, 3D филми, роботехника, електронна библиотека и други Азимов планува и появяването на смарт телефоните.4. Кацане на Луната

" От Земята до Луната ", Жул Верн, 1865 година
 
Френският публицист е предсказал полета на хората до Луната.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР